NOICA la CENTENAR

În 29 noiembrie 2018, Liceul Teoretic ,,Constantin Noica” din Sibiu, a fost inivitat să participe la o serbare emoționantă găzduită de Colegiul Național ,,Octavian Goga” din Sibiu, o manifestare cu specific patriotic dedicată centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918, intitulată ,,România în anul Centenarului, 2018”.  Serbarea a fost un succes, elevii, profesorii și directorii, celor două licee, director adjunct prof. Cornelia Apostol și director prof. Mihai Ordean, trăind emoția apartenenței la poporul român.

Momentele artistice și prezentările ambelor licee, au fost apreciate, atât de elevi cât și de cadrele didactice prezente, momente pregătite cu dăruire, energie și încredere, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Aflate sub marca patriotismului, a iubirii de țară și de neam și a mândriei de a fi român, toate prezentările susținute au fost emoționante și au avut un impact pozitiv asupra publicului. Seninătatea de pe chipurile publicului fiind ușor sesizată, astfel, mesajul elevilor referitor la iubirea de patrie și respectarea valorilor românești a fost receptat pozitiv. Indiferent de tipul momentelor prezentate (prelegere, muzical-artistic, creație literară), toate au fost apreciate pentru emoțiile și stările pe care le-au creat, devenind o amprentă cu dimensiuni educative a liceului reprezentativ.

Așadar, prima parte a manifestării dedicate Centenarului Marii Uniri a aparținut momentelor prezentate de către elevii Colegiul Național ,,Octavian Goga” Sibiu, în coordonarea doamnelor profesoare Georgeta Luca, dr. Lidia Pircă și Alina Morcan, în timp ce a doua parte i-a aparținut Liceului Teoretic ,,Constantin Noica” Sibiu. Momentele captivante ale CNOG au constat în interpretarea de către corul liceului a câtorva piese patriotice cunoscute, acompaniate armonios la chitară, s-a continuat cu recitarea a câtorva poezii celebre din literatura română, care abordează tema patriei și a iubirii de neam, iar momentul culminant a fost prezentarea unei scenete emoționante. Tema acesteia a reprezintat-o unirea celor trei principate românești cu Regatul României, și anume Basarabia, Bucovina și Translvania. Piesa, cu caracter istoric, s-a bazat pe interpretarea celor trei principate și pe citirea deciziilor luate de către cele trei instituții din aceste regiuni: Sfatul Țării, Congresul General al Bucovinei și Marea Adunare națională, decizii care hotărau unirea regiunilor mai sus amintite cu România.

Liceul NOICA a adus momente emoționante și creative pregătite de elevii acestuia și profesorii coordonatori. S-a început prezentarea momentelor cu omagierea unei personalități foarte cunoscute, influente și admirate a Marii Uniri de la Alba Iulia, mai exact, preotul greco-catolic și omul politic Vasile Lucaciu (Maria Mohan, clasa a XII-a coordonată de domnul profesor Mircea Botiș), profil nuanțat artistic prin interpretarea Doinei lui Lucaciu (Antonia Isdrailă, clasa a XII-a, acompaniată la orgă de d-na prof. Alina Mihoc). În continuare, elevii de la NOICA au creeat o atmosferă emoționantă punctată de muzică și cuvinte ziditoare de neam. Acestea au fost susținerea unui discurs liber despre caracteristicile, comportamentul și mentalitatea românului din ziua de azi raportată la sărbătorile naționale și la sentimentele pe care le mai are un român în prezent (Rafael Țichindelean, clasa a XI-a), și de asemenea, recitarea unor poezii compuse de elevii clasei a XI-a filologie în Atelierul de scriere creativă dedicat Centenarului (Cristina Chisă, Alexandrina Taran, Beatrice Achim), temele abordate fiind societatea românească în prezent, România în diferite perioade istorice reprezentative și condiția Basarabiei în raport cu România. Aceste poezii interpretate au pus în valoare talentul și priceperea elevilor de la NOICA, recitarea acestora fiind acompaniată la chitară (Alexandru Bîrsan), reușind, astfel, să se creeze un val imens de emoție și de sensibilitate. Similar elevilor de la CNOG, Grupul coral al elevilor de la NOICA, acompaniat la cajon (Samuel Ghirbomean), a interpretat cântece naționale și patriotice, avându-l ca solist pe Denis Prodea sub bagheta dirijorală a d-nei profesoare Alina Mihoc. Coordonatoarea secțiunii de literatură și de poezie a Liceului NOICA a fost doamna profesoară de limba și literatura română, Petrina Dobrotă.

La final, pentru a intensifica și a consolida sentimentul unității, al patriotismului și al apartenenței naționale, elevii împreună cu profesorii au cântat și au dansat Hora Unirii și s-au făcut poze de grup pentru a imortaliza momentul  acestei serbări reușite, plină de încărcătură emoțională.

 

Rafael Țichindelean, clasa a XI-a filologie