Ecological literacy

TIP DE PROIECT: Proiect Erasmus+ de parteneriat strategic doar între școli – “Ecological Literacy”, Nr. 2016-1-RO01-KA219-024436_1

PERIOADA DESFĂŞURĂRII: 1.09.2016 – 31.08.2018

FINANŢARE EUROPEANĂ: prin programul Erasmus+ 147060 EURO (pentru toate școlile); 26.490 EURO (pentru realizarea proiectului de către liceul nostru)

PARTENERI:

ROMÂNIA – Liceul Teoretic “Constantin Noica” Sibiu – COORDONATOR PROIECT

TURCIA – Sahinbey Vali Mehmet Lutfullah Bilgin Orta Okulu, Gaziantep

CROAȚIA – l. osnovna skola Cakovec, Čakovec

LITUANIA – Kauno sv. Pranciskaus Mokykla, Kaunas

PORTUGALIA – Agrupamento de Escolas Fernando Casimiro Pereira da Silva, Rio Maior

CIPRU – Gymnasio Apostolou Pavlou, Paphos

 

SCOPUL PROIECTULUI: Dezvoltarea cooperării între şcoli la nivel european în vederea conștientizării importanței problemelor de mediu pentru educația elevilor şi luarea de măsuri de precauție urgente pentru a opri încălzirea globală și a salva mediul.

 

OBIECTIVELE PROIECTULUI: Identificarea cauzelor exploatării inconștiente a resurselor naturale; Implicarea elevilor în activităţi menite să conștientizeze și să împărtășească cunoștințe cu privire la modul în care se conservă resursele naturale limitate; Explicarea diferitelor utilizări ale surselor alternative de energie (panouri solare, colectarea apei de ploaie, corpuri de iluminat inteligente) prin seminarii, slideuri de prezentare, expoziții), conștientizând în mod real importanța mediului și a celor 3R (reducerea, reutilizarea și reciclarea) în școlile partenere și părțile interesate conexe; Participarea activă a elevilor și a profesorilor și stimularea dorinței de a învăța limba engleză; Promovarea inovației și creativității elevilor; O mai bună cunoaștere a sistemelor educaționale europene; Descoperirea culturii, limbii și tradițiilor partenerilor prin călătorii, vizite, prezentări directe și contactul direct cu oamenii din fiecare școală; O mai mare integrare a  profesorilor și elevilor în comunitatea educațională europeană.

 

GRUPUL ŢINTĂ: Elevii din liceul nostru şi familiile lor, membrii comunităţii locale, părțile interesate conexe

 

ECHIPA DE PROIECT:

Coordonator: prof. înv. primar Gabriela Mirela JUGAR

Membrii echipei de coordonare:

– Prof. Mihai Victorin ORDEAN – director, responsabil monitorizare, evaluare şi diseminare

– Prof. Marius MACREA – director adjunct, responsabil organizare conferinţe, seminarii

– Paraschiva TRIFAN – contabil şef, responsabil activitate financiară

– Prof. Penelopa Marcela STANCĂ – responsabil organizare activităţi (clasele V-VIII)

– Prof. înv. primar Mădălina SPORIŞ – responsabil organizare activităţi (clasele I-IV)

– Mircea DORCA – informatician, responsabil realizare colţ Erasmus+ şi produse finale

– Prof. Adina SECU – responsabil organizare spectacole, ateliere şi expoziţii

 

DESCRIEREA PROIECTULUI:

Prin intermediul acestui proiect, elevii și profesorii vor continua să își dezvolte abilitățile de învățare într-un context european, colaborând cu partenerii lor din alte țări, în scopul de a realiza rezultatele și obiectivele stabilite. Rezultate proiectului vor avea un caracter multidisciplinar și transdisciplinar, vor fi integrate în programa școlară și vor conține imagini, descrieri ale activităților desfăşurate la evenimentele locale și naționale la care școlile implicate vor lua parte, promovând programul Erasmus +. Prin intermediul proiectului, cu participarea activă a elevilor, ne propunem să organizăm seminarii despre energia regenerabilă și 3R (reduce, reutilizează, reciclează), care au un efect esențial asupra conştientizării importanţei mediului, expoziții în școli sau mall-uri cu desene ale elevilor. Autoritățile locale vor fi invitate la evenimentele organizate pentru a crește gradul de conștientizare și promovare în rândul maselor. Seminariile și expozițiile vor fi înregistrate pe DVD, multiplicate apoi și distribuite pentru a crește impactul proiectului. Inovația și creativitatea elevilor vor fi promovate și relevate prin acest proiect. Vom arăta elevilor că reciclarea materialelor este o soluție pentru a preveni contaminarea și, în acest fel, pentru a economisi. Realizarea de  întâlniri în școlile partenere, participarea elevilor și a profesorilor noștri la mobilităţi și formarea dorinței de a învăța limbi străine vor contribui la atingerea obiectivului. Acest parteneriat va fi un pas important pentru parteneri către o cooperare europeană mai profundă, mai intensă și mai durabilă. Cunoaşterea altor realități europene și modalități de lucru în domeniul cultural, educațional și pe tema încălzirii globale va fi o modalitate de a pune în perspectivă propriul nostru mod de a percepe și de a face lucruri. În acest sens, elevii și profesorii vor avea mai multe impulsuri noi pentru dezvoltare personală și muncă locală, vor câștiga o motivație puternică pentru învățarea limbilor străine. Vom realiza o broșură de poezii despre mediu, un calendar, un ghid de bune practici, un jurnal al proiectului, o broșură a seminariilor și conferințelor ecologice, o revistă a proiectului, o broșură în PDF cu articolele de proiect publicate și alte produse finale. Fiecare școală are responsabilitățile sale în acest sens, stipulate deja în Formularul de Aplicație.

 

SITE-UL PROIECTULUI:

A fost creat de coordonatorul proiectului, postările fiind bilingve, astfel încât fiecare postare este publicată atât în engleză, limba de comunicare a proiectului, cât și în limba reprezentantului fiecărei școli care postează materialul. El poate fi accesat folosind link-ul:

http://magazinefactory.edu.fi/magazines/Erasmus_Project_/?str=40

Site-ul proiectului oferă posibilitatea de a urmări site-urile școlilor partenere, la rubrica LINKS:

Turcia: http://valimlbo.meb.k12.tr/tema/

Cipru: http://gym-ap-pavlos-paf.schools.ac.cy/

Portugalia: http://ebifc-m.ccems.pt/

Lituania: https://adamkausgimnazija.lt/

Croația: http://www.os-prva-ck.skole.hr/

 

GRUPURILE DE COMUNICARE:

Pentru o mai bună comunicare s-au creat două grupuri, unul pe Google, pentru coordonatori, și altul pe Facebook pentru echipele de coordonare a proiectului.

 

PROMOVAREA PROIECTULUI:

Aceasta se va face prin intermediul site-ului http://www.didactic.ro, afișe, pliante, articole în presa locală și internațională, forumul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, lucrări la simpozioane, comisii metodice, cercuri pedagogice pe specializări, televiziunea locală a fiecărui partener european, conferințe și ateliere tematice, etc.

 

ÎNTÂLNIRI TRANSNAȚIONALE ALE PROFESORILOR:

România (14-20 noiembrie 2016)

Portugalia (28 mai – 3 iunie 2017)

Turcia (13 – 19 mai 2018)

 

MOBILITĂȚI CU ELEVII:

  1. Cipru (19 – 25 februarie 2017)
  2. Croația (23 – 29 aprilie 2017)
  3. România (09 – 13 octombrie 2017)
  4. Lithuania (martie 2018)

Report of Erasmus Activities

Report-of-Erasmus-Activities-in-September-2016

Report-of-Erasmus-Activities-in-October-2016

Report-of-Erasmus-Activities-in-November-2016

Report-of-Erasmus-Activities-in-December-2016

https://www.slideshare.net/GabrielaMirelaJugar/report-of-erasmus-activities-in-january-2017

https://www.slideshare.net/GabrielaMirelaJugar/report-of-erasmus-activities-in-february-2017

http://www.slideshare.net/GabrielaMirelaJugar/the-dissemination-of-the-1st-transnational-meeting-in-sibiu-city-romania?ref=http://ecologicalliteracygabriela.blogspot.ro/2016/11/the-dissemination-of-1st-transnational_26.html

http://ecologicalliteracygabriela.blogspot.ro/2017/07/report-of-erasmus-activities-in-march.html

http://ecologicalliteracygabriela.blogspot.ro/2017/07/report-of-erasmus-activities-in-april.html

http://ecologicalliteracygabriela.blogspot.ro/2017/07/report-of-erasmus-activities-in-may-2017.html

http://ecologicalliteracygabriela.blogspot.ro/2017/07/report-of-erasmus-activities-in-june.html

Leave a Reply