Clean Rivers for Clean Seas

TIP DE PROIECT: Proiect multilateral Comenius – “Clean Rivers for the Clean Seas” , Nr. 09- PM-703- SB-TR

PERIOADA DESFĂŞURĂRII: 1.09.2009 – 31.08.2011

FINANŢARE EUROPEANĂ: 24.000 EURO prin programul Lifelong Learning Programme

PARTENERI:
Coordonator Proiect: TURCIA -Çorum Anadolu Lisesi, Çorum
MAREA BRITANIE – The City of Leicester College, Leicester
BULGARIA – Secondary Comprehensive School “Hristo Botev”, Kubrat
LETONIA – Gulbenes 2. vidusskola, Gulbene
ITALIA – Istituto Istruzione Superiore “Danilo Dolci”, Partinico

OBIECTIV GENERAL : Dezvoltarea cooperării între şcoli la nivel european în vederea identificării cauzelor poluării mediului înconjurator şi căutarea de soluţii pentru a preveni distrugerea acestuia. Sloganul proiectului este: ”Global Sollution for Global Pollution”.

OBIECTIVE SPECIFICE: Identificarea cauzelor poluării râurilor; Implicarea elevilor în activităţi menite să descopere sursele de poluare ale râurilor; Desfăşurarea unor activităţi de ecologizare a zonelor cu risc de poluare; Sensibilizarea comunităţii locale referitor la importanţa protejării mediului înconjurător.

GRUP ŢINTĂ: Elevii din liceul nostru şi familiile lor; Membrii comunităţii locale; Locuitorii zonelor cu risc de poluare

ECHIPA DE PROIECT:
Coordonator, prof. Mihai Ordean, actual director
Director, prof. Ioana Dăneţiu ( actual inspector de specialitate la ISJ Sibiu )
Prof. Bianca Roman – Biologie
Prof. Raluca Trif – Limba engleză
Prof. Lavinia Olga Radu – Limba engleză
Prof. Lucia Pătru- Limba română
Prof. Lidia Platon – Informatică
Prof. Mircea Botiş – Istorie
Prof. Ioan Popa – Istorie

DESCRIEREA PROIECTULUI:
După cum se poate deduce din titlul proiectului, tema principală este legată de mediul înconjurător, şi anume păstrarea cât mai curată a apelor. Proiectele de mediu sunt foarte importante la ora actuală, deoarece trăim într-o eră a consumului şi a poluării, iar încercarea de a face ceva este lăudabilă, chiar dacă nu vom putea ajunge la nivelul pe care l-am dori. Sloganul principal al acestui proiect este “Global solution for global pollution”. Printre obiectivele principale ale proiectului, putem enumera:
– identificarea formelor de poluare la nivelul râurilor
– educarea elevilor pentru a fi capabili să identifice sursele de poluare prin vizite directe pe teren, efectuarea unor acţiuni de ecologizare
– elevii vor putea înţelege cum poluarea locală este de fapt o problemă globală
– promovarea unui dialog intercultural şi şansa de a se dezvolta ca cetaţeni europeni, elevii vor realiza ce privilegii şi obligaţii au în cadrul societăţii europene
– prin acţiunile şi activităţile specifice, să poată fi realizată o educatie ecologică, atât în şcoală, cât şi la nivelul comunităţii locale.
Implicarea în aceste schimburi atât a profesorilor cât şi a elevilor, este benefică atât din punct de vedere educaţional cât şi din punct de vedere cultural. Nu trebuie să neglijăm şansa pe care o avem în perfecţionarea limbii engleze, noi fiind obligaţi să ne pregătim cât mai bine in acest sens. Profesorii au ocazia să vadă alte sisteme educaţionale, să adopte metode cât mai variate de predare. Elevii implicaţi in aceste schimburi au ocazia să înveţe lucruri noi, vor avea şansa să aplice la modul real tot ceea ce au învăţat prin educaţia ecologică, prin multiculturalitate se vor apropia de nivelul pe care dorim să îl atingem în cadrul societăţii europene şi mai ales al Uniunii Europene. Nu trebuie neglijat aspectul financiar, acest tip de proiect beneficiază de fonduri importante, astfel că asigură accesul elevilor şi profesorilor din toate categoriile sociale.
Printre numeroasele materiale realizate pe parcursul derulării proiectului, menţionăm ca produse finale realizarea dicţionarului comun de termeni ecologici, analiza probelor de apă realizată în fiecare ţară parteneră, iar la sfârşit compararea rezultatelor din punct de vedere chimic, pentru a vedea situaţia existentă în fiecare ţară.

 DISEMINARI: Bulgaria, Letonia

PRODUS FINAL:  Coperta dicționar, Dicționar

Pentru mai multe informații, site-ul oficial al proiectului se află la adresa: http://cleanriversforthecleanseas.org/

This entry was posted in Comenius. Bookmark the permalink.